Situat īntr-un cadru pitoresc, la peste 1200 de metri altitudine, străjuit de pădure şi izolat de civilizaţie şi de zbuciumul lumii moderne, aşezămāntul monahal completează peisajul de pe platoul Muntelui Chiliilor, platou ce aparţine Culmii Runcul Stānelor, una dintre culmile principale ale Munţilor Tarcău.
         Īn incinta aşezării monastice se află o clădire, nouă, impresionantă, care adăposteşte stăreţia, cāteva camere pentru oaspeţi şi un mic loc de īnchinăciune care, īn trecut a servit drept trapeză

        

atāt pelerinilor cāt şi vieţuitorilor mănăstirii. Pereţii paraclisului sunt pictaţi folosind tehnica al fresco, cu un altar improvizat imediat după incendiul din 31 ianuarie 2008 şi ulterior īmbunătăţit, facānd astfel posibilă săvārşirea serviciilor religioase publice necesare oricărui creştin ortodox. Alte două construcţii, una mai veche, situată aproapre de poarta de acces īn mănăstire şi o clădire construită recent chiar langă biserica aflată şi aceasta īn construcţie, formează complexul de chilii al mănăstirii.
         Ansamblul mănăstiresc este completat de o casă a cărei importanţă majoră e dată de vechimea acesteia, fiind singura construcţie din aşezămāntul monahal rămasă īn picioare īncă din perioada interbelică, renovată şi extinsă de-alungul timpului, care astăzi adăposteşte: trapeza (sala de mese), bucătăria, cămările şi cuptorul de pāine. Alte două clădiri deservesc gospodăria anexă a mănăstirii. Clopotniţa, construită din lemn şi susţinută de un schelet metalic, este amplasată īn partea de est a mănăstirii la cāţiva paşi de o cruce de metal ce atrage privirea pelerinului īncă de la poarta de acces īn mănăstire, poartă situată la polul opus. Īnălţimea crucii este de 26 de metri, construită la 1264 metri deasupra nivelului mării.
         La mănăstire se poate ajunge din Bacău pe drumul spre Moineşti, de la intrarea īn Moineşti urmaţi drumul spre Zemeş, continuaţi 2-3 km spre Bolătău, apoi la prima intersecţie cu troiţă spre stānga, urcaţi pānă la mănăstire pe drumul petrolier principal 12 km. Condiţiile de drum sunt precare şi variază puternic īn funcţie de condiţiile atmosferice, este recomandat autoturism de teren.